zondag 23 juni 2013

Rozijnenbroodjes met kaneel


Benodigdheden voor 12-14 stuks:

500 gram bloem (liefst van de bakker of de molen)
(of bijvoorbeeld 250 gr. bloem en 250 gr. speltmeel, zoals ik heb gedaan)
7 gram droge gist (2 theel.)
1 theel. zout
1 eetl. honing
2 eetl. zachte boter
350 ml water
1 ei
200 gram rozijnen
kaneelpoeder (ong. 1 eetl.)
suiker (ong. 4 eetl.)

Meng in een kom de bloem, gist, zout, honing en boter door elkaar. Voeg vervolgens het water toe en kneed dit in ongeveer 10 minuten tot een deeg. 

Dek de kom af met een natte doek en laat het deeg op een warme plek ongeveer 40 minuten rijzen (dit kan ook in een oven van ongeveer 50 graden). Spoel de rozijnen af met lauw water en laat ze uitlekken.

Sla de lucht uit het deeg, en dus het voorzichtig uit tot een platte, vierkante plak. Leg de plak op een schone, droge theedoek, dan rolt hij straks gemakkelijker op. Klop het ei, en breng het met een kwastje aan op het deeg. Bestrooi het deeg met de suiker, kaneel en de rozijnen.


 Rol het deeg vervolgens op door de theedoek aan 1 kant omhoog te tillen; je deeg zal automatisch oprollen.


Snij het deeg in plakken van ongeveer 3 cm. dik.
Leg de plakken op een bakplaat en bestrijk ze met het overgebleven ei. Laat het deeg ongeveer 25 minuten rijzen op een warme plek.


Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet een schaaltje water op de bodem van de oven, zodat de broodjes lekker zacht blijven. Bak de broodjes af in ongeveer 20 minuten.


Eet smakelijk!

1 opmerking: