zaterdag 29 juni 2013

Italiaanse Bol

Nee, niet de witte Italiaanse bol die je bij de bakker kunt kopen, maar een grote bol die je in plakken snijd. Ik heb hem zelf bedacht, en ik vind hem HEERLIJK!!


Benodigdheden voor een bol van ± 30 cm doorsnede:

500 gram bloem van de molen
10 gram broodverbeteraar
300 ml lauwwarm water
1 theelepel zout
1 eetlepel suiker
2,5 theelepel gedroogde gist
5 eetlepels olijfolie
1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
4 zongedroogde tomaatjes op olie in reepjes
6 gesnipperde zwarte olijven
2 eetlepels pesto
Oude kaas (geraspt)


Bereidingswijze:
Doe alle ingrediënten in een grote mixer met een kneedhaak. Zorg er hierbij voor dat de gist niet direkt in kontakt komt met de olie-achtige ingrediënten en de zout, hierdoor kan de werking van je gist namelijk flink verminderen.

Zet de mixer aan en laat deze op de laagste stand ongeveer 5 minuten kneden. Voel na 5 minuten of je deeg niet te nat of te droog is. Blijft het bij aanraking gemakkelijk aan je handen kleven dan is het te nat, een goed brooddeeg moet bijna niet aan je handen blijven kleven. 
Zet je mixer opnieuw aan op de laagste stand, en laat het deeg totaal ongeveer een kwartier kneden.

Haal het deeg uit de mengkom, en spuit deze licht in met bakspray (of smeer hem licht in met olie). Dit zorgt er voor dat je deeg straks niet aan de randen blijft kleven.
Hou je, net als ik, niet van vieze handen, smeer deze dan ook licht in met een klein beetje olie.

Zet je deeg, afgedekt met een vochtige doek, 45 minuten op een warme plek om te rijzen. Ik doe dit in mijn oven, welke ik op 50 graden zet.

Haal na 45 minuten je deeg uit de oven en leg hem op je (ingevette) aanrechtblad. Sla hem snel een klein beetje door, leg hem op een bakplaat met bakpapier en vorm er een bol van.
Laat het deeg op een warme plek (of opnieuw in de oven) ongeveer 30 minuten rijzen.

Verwarm je oven voor naar 200 graden. Bak je brood hierin in zo'n 25 minuten bijna gaar. Haal het brood uit de oven, en strooi zo snel mogelijk de geraspte kaas over je brood. Zet het brood opnieuw in de oven, en bak hem in ongeveer 5 minuten verder af.


Heerlijk met gewoon een laagje boter!

Tips:

* Hoe ouder je kaas, hoe zouter. Hou je daar niet van, gebruik dan een jongere kaas.
* Broodverbeteraar is niet verplicht. Het helpt je brood luchtiger te worden, en het blijft langer vers.









Geen opmerkingen:

Een reactie posten