zaterdag 21 juli 2012

Chocolade-pudding-cake/taart

Geïnspireerd door een daim-amandeltaartje (Almondy) welke ik bij de Jumbo kocht, heb ik dit taartje gemaakt. Ik vond het taartje wel lekker, maar dat kon lekkerder dacht ik, en met een gewone lekkere cakebodem. Het uiteindelijke taartje is wel "iets" anders geworden nog, maar superlekker!!


Voor dit taartje ben je nodig:

- Cakebeslag (zie recept hieronder)
- Pudding (zie recept hieronder)
- Gesmolten, dunne chocolade (zie recept hieronder)
- aardbeienjam (kant en klaar)
- hazelnootcrunchies
- taartblik van zo'n 18 cm (maar je kunt ook een vierkante of langwerpige versie maken, net wat je wilt)

Ik geef hieronder de recepten in de juiste volgorde, en tussendoor hoe ik hem in elkaar gezet heb. Dit hangt namelijk samen met wat wanneer gemaakt moet worden.


~*~ Cakebeslag ~*~

Voor het cakebeslag ben je nodig:
-100 gram roomboter of margarine
- 125 suiker
- 2 eieren
- scheutje vanilleessence
- 100 gram zelfrijzend bakmeel

Meng de zachte boter, eieren en suiker door elkaar en klop dit lekker luchtig (5 minuutjes mixen)
Meng vervolgens de gezeefde zelfrijzend bakmeel er door, en meng dit kort door elkaar.
Schep je mengkom nog even goed door, zodat er niks aan de randen blijft wat niet goed gemengd is.

Doe je cakebeslag in een met bakpapier bekleed bakblik/cakeblik/taartblik, afhankelijk van de vorm die je wilt, en bak hem in 40-45 minuten gaar op 180 graden. Je cake is gaar als er, wanneer je een prikker in de cake stopt, er niets achter blijft op de prikker.


Terwijl je cake in de oven staat, kun je alvast de pudding maken. Beide moeten afkoelen voor je verder kunt met je taart, de chocolade maak je pas als je het nodig bent.


~*~ Pudding ~*~

Voor de pudding ben je nodig:
- 4 eidooiers
- 1 pakje (235 ml) ongeslagen slagroom (hou ongeveer 2 eetlepels apart, deze ben je straks nodig voor de chocolade)
- 125 gram suiker
- 1 theelepel vanillesuiker
- 150 gram boter

Zet de slagroom, samen met de eidooiers, de suiker en de vanillesuiker op een laag vuurtje en verwarm dit al roerend. Het mengsel mag NIET stil komen te staan, want dan kunnen de eidooiers gaan klonteren. Ik gebruik hiervoor een garde.
Wanneer het mengsel goed warm wordt, zul je merken dat het dikker wordt, doordat de eidooiers dus stollen. Laat het 5 minuten doorkoken (BLIJVEN ROEREN), zodat de dooiers gaar worden.
Haal het pannetje van het vuur, en meng de boter er door.
Je pudding is nu klaar, zet het weg in een (glazen) schaal met een stukje doorzichtig huishoudfolie er overheen om velvorming te voorkomen. Zorg dat het folie de pudding raakt, anders heb je alsnog kans dat zich een vel vormt.
Als je schaal genoeg afgekoeld is, kan hij de koelkast in.


Als je taartje en je pudding afgekoeld is, kun je de taart in 3 delen overdwars doorsnijden:


Op het onderste deel breng je eerst een laagje aardbeienjam aan, gevolgd door een laagje pudding:


Hier bovenop leg je het middelste deel van de cake.
Je kunt nu een deel van de chocolade maken.


~*~ Chocoladeglazuur ~*~

Voor de eerste laag chocoladeglazuur ben je nodig:
- 150 gram melkchocolade
- reepje margarine (ongeveer 20 gram)
Smelt dit au bain marie tot alle chocolade gesmolten is en vermengt is met de boter.

Besmeer het middelste deel van de taart met een lekkere dikke laag chocolade. Je hoeft niet alles te gebruiken, de rest kun je straks nog gebruiken. Ik heb ongeveer 3/4 gebruikt. 
Breng hier overheen vervolgens weer een laag pudding aan.


Het is handiger om te wachten tot je chocolade gestold is. Voor de smaak maakt het natuurlijk niet uit, maar het werkt handiger. Ik had hier helaas geen tijd voor, maar als je je taartje even in de koelkast doet, dan zou de chocolade na een uurtje hard genoeg moeten zijn.

Leg vervolgens de kap van je cake op de taart, en druk hem voorzichtig aan. Als je nog wat pudding over hebt, dan kun je deze met een mes verdelen over de zijkant, zodat deze mooi glad wordt. Iets waar ik later pas aan dacht, lol!

Nu kun je de topping maken, opnieuw chocolade.


~*~ Chocoladeglazuur (heel vloeibaar) ~*~

Hiervoor ben je nodig:
- Het eventuele restje van je eerste portie glazuur
- 100 gram butterscotch chocolade
- reepje margarine
- je overgebleven slagroom
Doe alle ingrediënten bij elkaar in een kom, en smelt de chocolade au bain marie. Blijf roeren tot je chocolade lekker dun en vloeibaar is. 

Verdeel de dunne chocolade over e taartje, bovenkant en zijkanten. Besprenkel de bovenkant met crunchie hazelnoot en laat de glazuur stollen door de taart een uurtje in de koelkast te zetten.


Uit een taartje van 18 cm haal je 6 stukken.

Eet smakelijk!




1 opmerking: