woensdag 27 maart 2013

Friese Kruidkoek


Deze kruidkoek is eigenlijk niet te vergelijken met een kruidkoek uit de supermarkt of een alles-in-1 pakje. Mede omdat de vliesjes van de rogge er nog in zitten, is hij ook nog eens best gezond!


Ingrediënten:

300 gram fijn roggemeel
1 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel Baking Soda
1 1/4 theelepel kaneel
1/2 theelepel gemberpoeder
1/2 theelepel gemalen kardemom
1/4 theelepel geraspte nootmuskaat
1/4 theelepel foelie
1/2 theelepel gemalen kruidnagel
75 gram donkere basterdsuiker
150 gram friese keukenstroop
100 gram blanke stroop
150 ml water
1 ei

Eventueel: 
40 gram fijngesneden sukade
40 gram fijngesneden stemgember
40 gram fijngesneden sinaasappelschil


Bereidingswijze:

Doe de keukenstroop samen met de blanke stroop in een steelpannetje en zet dit op een zacht vuurtje zodat e.e.a. goed met elkaar mengt. Doordat je de stropen verwarmd, worden ze gelijk wat vloeibaarder, zodat ze straks gemakkelijker mengen met je meel. Voor het recept van blanke stroop, klik hier.

Meng het roggemeel met de bakpoeder, baking soda, kaneel, gemberpoeder, kardemom, nootmuskaat, foelie en kruidnagel goed door elkaar. Is je roggemeel, bakpoeder of baking soda wat korrelig, haal het dan even door een zeef. Hou je niet van de roggevliesjes? Zeef dan je meel sowieso van te voren, dan haal je ze er grotendeels uit.
Meng als laatste de donkere basterdsuiker toe.
Voeg je warme stroopmengsel toe en meng e.e.a. met een elektrische mixer. Voeg vervolgens het water en het ei toe. Zorg dat alle ingrediënten goed gemengd zijn.

Je deeg moet lichtelijk vloeibaar zijn, maar niet zo vloeibaar dat je het uit je mengkom kan gieten! Dit is met all-in mixen wel vaak zo, dit deeg is veel dikker omdat je met roggemeel werkt.

Schep je deeg in een bakblik van zo'n 22 cm, welke ingespoten is met bakspray. Bak je kruidkoek op 160 graden in ongeveer een uurtje gaar.

Laat de kruidkoek minimaal 1 week "rijpen" in een afgesloten koektrommel voor je hem aansnijdt.




Eet smakelijk!



1 opmerking: