woensdag 2 november 2011

Caramel Shortbread



Al klinkt het woordje "bread" in de naam van dit koekje nog wel zo gezond, dit is in werkelijkheid een geweldig lekker, calorierijk koekje. En hij is supersimpel om te maken!


~*~Ingrediënten~*~

Voor de onderlaag:
180 gram bloem
1/2 zakje bakpoeder
75 gram basterdsuiker (wit)
125 gram gesmolten boter

Voor de caramel:
50 gram boter
2 eetlepels stroop
3,75 dl gecondenseerde melk (in de supermarkt bij de Oosterse afdeling)

Glazuur:
125 gram donkere chocolade
minimaal 50 gram boter
(hoe meer boter, hoe zachter het glazuur)



~*~Bereidingswijze~*~
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Onderlaag:
Doe de bloem, bakpoeder en basterdsuiker in een kom en meng dit goed. Doe vervolgens de gesmolten boter hier bij en meng dit opnieuw tot een stevig deeg. 
Bekleed een taartvorm (rond of vierkant) met bakpapier. Niet alleen de bodem maar ook de zijkanten! Doe het deeg in de taartvorm, en verdeel het over de bodem. Druk het goed aan tot een stevig deeg wat overal ongeveer even dik is.
Bak dit deeg in 25 tot 30 minuten tot een stevige koek. Laat hem in de vorm afkoelen en zet hem na voldoende afgekoeld te zijn, in de koelkast.

Caramel:
Je kunt met de caramel beginnen als de koek helemaal koud is, daarom bak ik de onderlaag een avond van te voren.
Smelt de boter in een pannetje op een zacht vuurtje. De boter mag NIET bruin worden.
Als de boter helemaal gesmoten is meng je de stroop en de gecondenseerde melk er door. Laat dit, onder regelmatig goed doorroeren, nog minimaal 20 minuten doorpruttelen.
Na 20 minuten schenk je de vloeibare caramel over de koek, dit nog steeds in de taartvorm zit. Laat de caramel goed afkoelen in de koelkast. De caramel wordt NIET hard!
Ik gebruik zelf de Friese tafelstroop in de rode pot, het kan zijn dat het met suikerstroop net wat anders smaakt.

Chocoladeglazuur:
Als de caramel goed afgekoeld is, kun je met de toplaag beginnen. Smelt hiervoor 125 gram pure chocolade samen met 50 gram boter au bain marie. Roer dit goed door tot alles gesmolten is. Schenk de glazuur over de inmiddels afgekoelde caramel.
Gebruik je alleen chocolade dan wordt de toplaag net zo hard als je chocoladereep was. Door boter toe te voegen wordt (en blijft) hij zachter. Met de verhouding 125 gram chocolade-50 gram boter blijft hij stevig, maar zacht genoeg om hem redelijk netjes door te kunnen snijden.
Hoe meer boter, hoe zachter de toplaag, is de toplaag wat te hard geworden voeg dan een volgende keer dus wat extra boter toe.

Smul ze!

1 opmerking: