donderdag 29 december 2011

Kerst-cupcakes

Het is een beetje laat, maar ik wilde ze toch nog graag laten zien, mijn kerstcupcakes! Alle cupcakes, zijn chocoladecupcakes met een kers er in, de topping op alle cupcakes is roomkaastopping, dit recept volgt morgen.

Chocoladecupcakes heb ik gemaakt met mix voor cupcakes van Funcakes (500 gram mix), 3 tot 4 eetlepels cacao, en een beetje melk om te voorkomen dat het deeg te droog wordt.



Als eerste maakte ik deze redelijk eenvoudige maar superlekkere cupcakes, op de topping liggen eetbare kerstboompjes van Rainbow Dust. De roomkaastopping is besprayd met Color Mist Pearl van Wilton, wat geeft dat een mooie glans! Op de roonkaastopping een kers, en klaar, eenvoudig en erg lekker!

 Vervolgens maakte ik deze cupcakes, ik wilde graag verschillende maken. Uiteraars smaken ze allemaal hetzelfde, maar het oog wil ook wat ;)

De sterren zijn uitgeponsd met een plunger, en zijn van fondant. Een beetje eetbare sneeuw, een paar disco-balletjes, spray, en ook deze waren klaar. Ja, zo klinken ze simpel, maar ik was er wel een half uur mee bezig hoor ;)





Daarna ben ik aan de slag gegaan met mijn hulst-plungers, deze zijn van marsepein gemaakt. Ook de kleine besjes bovenop de hulstblaadjes heb ik zelf gemaakt. Het was een heel gepriegel, maar erg leuk om te doen! Discostrooisel van Dr. Oetker er bovenop, beetje spray, en klaar al weer!
En dan mijn grote trots. Ik ben er lang, echt lang, mee bezig geweest, maar o, wat was ik trots, ik liep helemaal hyper door de kamer, kijk toch eens wat voor gaafs ik gemaakt heb!! Ik heb SNEEUWMANNEN gemaakt. Helemaal compleet zelf, met mn blote handjes, en wat ik voorhanden had. Qua tools heb ik voor het bakken niet zo overdreven veel, gelukkig komen sommige kaartjemaakspulletjes, zoals ik dit geval een embossingpen en lineaal, soms ook goed van pas ;)

Dit is een sneeuwman in vol ornaat:


En zo heb ik ze gemaakt:


Maak 3 bolletjes fondant in 3 formaten, en snij de middenmaat doormidden. Plak de kleinste bovenop de bovenste, kneed de halve bolletjes met je vingers een beetje kegenvormig, en plak deze aan de zijkant.
Bij gebrek aan eetbare lijm had ik icing gebruikt, maar dit was niet ideaal. Het wil wel, maar de kans zit er in dat er een onderdeeltje af valt, met name het koppie, omdat die maar op een klein puntje vast zit.


Snij een dunne plak fondant in gelijke repen


Snij met een schilmesjes inkepingen aan de zijkanten, dit wordt nl. je sjaal


Maak met een tooltje met een bolle punt (in mijn geval een embossingpen) kuiltjes in de sjaal voor het gebreide effect.


Ik vind dit nog niet goed genoeg, en heb met een satéprikker oppervlakkig nog wat puntjes geprikt.


Drapeer de sjaal rondom de sneeuwman


Kneed de sjaal voorzichtig een beetje om zodat er wat vouwtjes in komen, zo lijkt het net wat echter.

De pet heb ik gemaakt door bruine fondant uit te rollen en er kleine rondjes uit te snijden (dit wilde prima met het mondje van een slagroomspuit). Vervolgens heb ik platte bolletjes gemaakt, doormidden gesneden, en deze bovenop de rondjes geplakt. Zorg dat je aan de voorkant een randje houd en hij er aan de achterkant iets overheen valt, het is heel kneedbaar dus dit kan ik je met je vingers doen. Zo lijkt het net een pet.


Het gezichtje heb ik getekend met bruine, dunne, icing. Zet het sneeuwmannetje vast in de topping, blijft hij niet staan druk er dan een satéprikkertje in.

De sterretjes zijn overigens ook met een plunger gemaakt.


Nog even alles zij elkaar, behalve de eerste cupcakes, die waren eerste kerstdag al opgekomen ;)

De sneeuwmannetjes zijn natuurlijk niet exclusief voor de kerst, maar leuk voor ieder winters feest.

Bedankt voor het kijken!

Groetjes Krista


2 opmerkingen:

  1. Super Krista, heel mooi die kleine sneeuwmannetjes!
    Groetjes
    Mireille

    BeantwoordenVerwijderen
  2. In het echt nog mooier en ooooohh, wat waren ze lekker. Ik verheug me nu al op de volgende gelegenheid (verjaardagstaart?).

    Groetjes Diana.

    BeantwoordenVerwijderen