zaterdag 10 september 2011

Chocoladescheetjes


Okey, okey, eigenlijk heten deze koekjes "luchtige chocoladekoekjes", maar volgens mijn neefje Stijn zijn het net scheetjes (fantasie is een groot goed ;)), vandaar CHOCOLADESCHEETJES.

Deze koekjes zijn vrij gemakkelijk om te maken, zolang je er maar op let dat de eiwitten goed stevig zijn en niet zacht worden!

~*~Benodigdheden~*~
(voor 12 tot 15 stuks)

75 gram pure chocolade
1 eiwit
mespuntje wijnsteenzuur bakpoeder (reformwinkel)
25 gram extra fijne kristalsuiker
50 gram fijngehakte pecannoten
1/4 theelepel vanille-essence


~*~Bereidingswijze~*~

Verwarm de oven tot 175 graden.

Breek de chocolade en smelt deze au bain marie
Klop het eiwit samen met een mespuntje wijnsteenzuur bakpoeder tot er zachte pieken ontstaan
Voeg 1/3 van de suiker toe, en klop de eiwitten verder op (ongeveer 1 minuut).
Voeg nog eens 1/3 van de suiker toe en klop de eiwitten tot er stijve pieken ontstaan. De eiwitten zijn goed als je de kom op zn kop kan houden en er niks uit valt. Spatel de overgebleven suiker voorzichtig door de eiwitten.

Hak de noten fijn met een mes. Voeg deze, samen met de inmiddels gesmolten chocolade en 1/4 theelepel vanille-essence bij de eiwitten. Vouw e.e.a. voorzichtig door elkaar (niet meer kloppen of stevig roeren).

Schep flinke theelepels van het beslag op bakpapier, ongeveer 3 tot 4 cm van elkaar. Bak de koekjes in 10 tot 12 minuten. De koekjes zijn klaar als de bovenkant stevig aanvoelt en de bovenkant gebarsten is.
De binnenkant van de koekjes zijn (en blijven) zacht, druk dus niet te hard op het koekje!

Laat de koekjes afkoelen op een rooster. Na ongeveer een kwartiertje zijn ze koud.

Deze koekjes zijn ongeveer 3 dagen in een afgesloten trommel houdbaar.

Tips:
* In het originele recept staan pecannoten, je kunt ook andere noten zoals hazelnoten of walnoten gebruiken. Het lekkere van pecannoten is dat ze van zichzelf al zacht zijn, en dus lekker combineren met de zachte binnenkant van het koekje
* Je kunt de noten ook fijnhakken in een keukenmachine, maar ik vind ze dan te fijn. Wel lekker gemakkelijk natuurlijk ;)
* Heb je geen extra fijne kristelsuiker? Doe je suiker dan even in een mini-keukenmachine, of maak het fijn door er met de bolle kant van een lepel overheen te gaan (flink aandrukken)

SUCCES!

2 opmerkingen:

  1. Lekkerrrrr!!!
    Dat wordt dus aanpoten de komende 3 dagen.
    Ennuhhh, zijn ze zo lekker als ze er uit zien?

    Groetjes Diana.
    (O, ja, nu nog even volger worden.)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk idee!
    Leuke naam trouwens;)
    Ben benieuwd wat nieuws ik hier ga lezen!
    Groetjes
    Mireille

    BeantwoordenVerwijderen